Yrityslaina ilman luottotietoja

Yrityslainan saamisen edellytyksenä on useimmissa tapauksissa puhtaat luottotiedot sekä yrityksen että yrityksen vastuuhenkilön osalta. Jos yrityksellä tai sen vastuuhenkilöllä on maksuhäiriömerkintä luottotiedoissa se tuo mukanaan ongelmia, jos lainan ottaminen tulee ajankohtaiseksi. Aina menetetyt luottotiedot eivät kuitenkaan ole este lainan saamiselle.

Hae yrityslainaa ilman luottotietoja

Voiko yritys saada lainaa ilman luottotietoja?

Yrityksen on joissakin tapauksissa mahdollista saada yrityslainaa maksuhäiriömerkinnästä huolimatta. Esimerkiksi osakeyhtiössä yrittäjän oma luottohistoria ei välttämättä ole iso ongelma, koska hän ei ole aina yksin vastuussa yrityslainan takaisinmaksusta.

Yrityksen omien luottotietojen on kuitenkin aina oltava hyvässä kunnossa, jotta yrityslainaa voidaan myöntää.

Yrittäjä joutuu yleensä myös aina antamaan henkilökohtaisen takauksen lainaa haettaessa. Jos maksuhäiriöinen yrittäjä hakee yrityslainaa, hän tarvitsee usein myös ulkopuolisen takaajan, tai hän joutuu miettimään muita rahoitusvaihtoehtoja.

Jos yrittäjällä ei ole riittäviä vakuuksia tai todisteita maksukyvystään, luotonantajat eivät myönnä yrityslainaa. Jotkut vaihtoehtoiset rahoittajat voivat kuitenkin harkita yrityslainan myöntämistä ilman luottotietoja, mutta päätökset tehdään aina tapauskohtaisesti eikä hyväksymisestä ole takuuta.

Mikäli lainahakemus tehdään sähköisesti, hakemukset usein hylätään automaattisen luottotietojen tarkistuksen takia heti. Lainan saaminen voi kuitenkin olla mahdollista antamalla selvitykset laiminlyönneistä ja todisteet maksetuista veloista sekä osoittamalla yrityksen takaisinmaksukyky ja antamalla luotonantajalle selkeä suunnitelma takaisinmaksusta.

Jos luottotiedot ovat kunnossa, voidaan nämä haasteet kuitenkin välttää kokonaan.

Maksuhäiriömerkinnästä ei ole aina haittaa

Yritys voi onnistua saamaan yrityslainaa luottotietojen menetyksestä huolimatta, varsinkin jos yrittäjän omat luottotiedot ovat kunnossa. Osakeyhtiössä taas yrittäjän omilla luottotiedoilla ei ole niin suurta merkitystä, kunhan yrityksen luottotiedot ovat kunnossa.

Vakuudellista lainaa voi mahdollisesti saada myös, vaikka luottotiedot eivät olisi puhtaat. Luotonantajat luottavat, että reaalivakuuden tai takaajan takaama yrityslaina on takaisinmaksulta varmempi ja näin riski on luotonantajalle pienempi.

Tutustu muihin yrityksen rahoitusmuotoihin

Jos yrityslainan saaminen pankista tai rahoituslaitokselta ei onnistu maksuhäiriömerkinnän takia, yrittäjän on mahdollista saada rahoitusta muilla tavoilla. Tutustu erilaisiin yrityksen rahoitusmuotoihin alla ja vertaile vaihtoehtoja huolellisesti.

Tällaisia ovat esimerkiksi:

Laskurahoitus (factoring)

Laskurahoitus eli factoring tarkoittaa laskujen myyntiä rahoitusyhtiölle ja näin maksujen saamista nopeammin. Laskurahoitus voi auttaa yritystä erityisesti kausivaihteluiden aikana ja tilanteissa, jolloin asiakkaat maksavat laskunsa paljon myöhässä.

Laskurahoitusmenetelmä on hyödyllinen keino yrityksen tilapäisen kassavajeen korjaamiseen, yrityksen kassavirran parantamiseen ja pääoman vapauttamiseen.

Laskurahoitus on vähäriskinen rahoitusvaihtoehto, joka perustuu yrityksen toteutuneeseen myyntiin. Yritys voi valita, mitkä saamiset siirtää rahoitusyhtiölle, ja rahat siirtyvät heti yritykselle, laskun alkuperäisestä eräpäivästä riippumatta.

Laskurahoituksen hakeminen on helppoa ja sen voi tehdä verkossa ilman vakuuksia. Laskurahoitus on edullinen ja riskitön rahoitusvaihtoehto kaikille yrityksille, jotka laskuttavat asiakkaitaan.

Yrittäjälaina (henkilökohtainen kulutusluotto)

Jos yrityksen luottotiedoissa on maksuhäiriömerkintä, voi yrittäjä itse rahoittaa yritystään ottamalla henkilökohtaisen lainan, eli useimmiten vakuudettoman kulutusluoton. Jos yrittäjän omat luottotiedot ovat kunnossa, tämä on nopea keino saada rahaa yrityksen kassaan erilaisia tarpeita varten.

Henkilökohtaisissa kulutusluotoissa on kuitenkin usein hyvin korkeat korot, joten tämänkaltaista lainaa kannattaa ottaa harkiten ja varmistaa, että takaisinmaksu onnistuu. Tällaista yrittäjän henkilökohtaista lainaa eli yrittäjälainaa kannattaa välttää myös siksi, että se on täysimääräisesti yrittäjän henkilökohtaisella vastuulla.

Vertaislaina

Mahdollisesta yrittäjän tai yrityksen maksuhäiriömerkinnästä huolimatta voi hakea niin sanottua vertaislainaa, jossa rahaa lainataan yksityishenkilöltä pankin sijaan.

Useimmiten vertaislainaa haetaan välittäjäyrityksen kautta.

Homma toimii siten, että vertaislainan rahoittajat sijoittavat rahaa vertaislainapalvelun kautta ja vertaislainan hakija hakee lainaa välittäjäyrityksen palvelun kautta. Täten vertaislainat mahdollistavat täysin anonyymin lainaamisen yksityishenkilöiden ja yritysten välillä.

Yrityksen tai yrittäjän hyvä luottohistoria ja luottotiedot ovat kuitenkin usein tärkeässä roolissa vertaislainan saamisessa. Tämä johtuu siitä, että vertaislainan antajat voivat usein kokea riskin lainan myöntämisestä luottotietonsa menettäneille liian suurena.

Joukkorahoitus

Joukkorahoitus on eräänlainen vertaislaina, jossa useat sijoittajat rahoittavat yrityksen tiettyä lainatarvetta yhden lainanantajan sijaan. Joukkorahoitus toimii näin:

  1. Yritys luo valitsemalleen joukkorahoitusalustalle houkuttelevan joukkorahoituskampanjan, jossa haetaan sijoittajia yritykselle
  2. Joukkorahoitusalustalla olevat sijoittajat voivat sijoittaa yritykseen, esimerkiksi sen toiminnan kehityksen tai uuden tuotteen rahoittamiseksi
  3. Vastineeksi sijoittajalle voidaan tarjota korkoa, yrityksen osakkeita tai yrityksen tuotteita tai palveluita

Yleensä joukkorahoitus toteutetaan jonkin olemassa olevan verkkoalustan kautta. Sijoittajat saavat osakkeita tai muita vastikkeita investointinsa vastineeksi.

Joukkorahoitus sopii sekä startupeille että vakiintuneille yrityksille, jotka haluavat saada lisärahoitusta. Yleensä luottotietojen merkitys joukkorahoituksessa ei ole niin suuri, kun esimerkiksi yrityslainaa hakiessa.

Yrityslainaa voi saada ilman luottotietoja joissain tapauksissa

Sellaisessa tilanteessa kun sekä yrityksen että yrittäjän luottotiedot puuttuvat, yrityslainaa ei voi saada. Yritys voi kuitenkin tietyissä olosuhteissa saada yrityslainaa tai rahoitusta muulla tavalla ilman luottotietoja.

Vakuudellista lainaa on kuitenkin aina helpompi saada ilman luottotietoja, koska monet luotonantajat kokevat vakuudellisen lainan riskit pienemmiksi kuin vakuudettomien lainojen. Luottotiedoista kannattaa kuitenkin aina huolehtia, riippumatta siitä millä tavalla haluaa rahoittaa liiketoimintaansa nyt tai tulevaisuudessa.

Usein kysytyt kysymykset

Kyllä, yrityslainaa voi saada ilman luottotietoja, mutta se on usein haastavaa. Pankit ja muut perinteiset lainanantajat saattavat vaatia luottotietoja, mutta on olemassa muita rahoituslaitoksia, jotka tarjoavat yrityslainoja ilman luottotietoja. On kuitenkin tärkeää huomata, että tällaiset lainat saattavat olla kalliimpia korkeampien korkojen vuoksi.
Joitakin vaihtoehtoja yrityslainoille ilman luottotietoja ovat esimerkiksi joukkorahoitus, lainat sijoittajilta tai pääomasijoittajilta, sekä erilaiset valtion tukiohjelmat. Myös yrityksen tuloja tarkastelevat lainat, kuten käteisennakot yrityksille voivat toimia vaihtoehtoina.
Yrityslainan saaminen ilman luottotietoja voi sisältää suurempia riskejä. Korot voivat olla korkeampia, lainaehdot voivat olla tiukempia ja lainan takaisinmaksu voi olla vaikeampaa.
Vaikka et välttämättä tarvitse luottotietoja yrityslainan saamiseksi, tarvitset usein muita tietoja, kuten yrityksen tuloslaskelman, taseen, liiketoimintasuunnitelman ja mahdollisesti myös henkilökohtaiset taloustietosi.
On olemassa useita tapoja parantaa mahdollisuuksiasi saada yrityslaina ilman luottotietoja. Voit esimerkiksi pyrkiä parantamaan yrityksesi taloudellista tilannetta, laatia selkeän ja realistisen liiketoimintasuunnitelman ja vertailla eri lainavaihtoehtoja löytääksesi parhaan ratkaisun yrityksellesi.