Yrittäjälaina

Kun yritys on uusi tai aivan polkunsa alkumetreillä ei Y-tunnusta vielä ole, ja yrittäjä usein rahoittaa itse yrityksen startin. Tähän tarkoitukseen sopii parhaiten henkilökohtainen yrittäjälaina.

Yrittäjälainaa voi ottaa myös yrityksen kasvaessa myöhemmin, mutta kannattaa muistaa että yrittäjälaina on aina yrittäjän henkilökohtaista lainaa.

Kilpailuta laina yrittäjälle

Yrittäjälaina on yrittäjälle suunnattu henkilökohtainen laina

Yrittäjälaina on henkilökohtainen kulutusluotto

Yrittäjälaina on henkilökohtainen laina, johon ei tarvita yrityksen tietoja tai Y-tunnusta. Yrittäjä hakee luotonantajalta itse lainaa ja ottaa lainan itse, jolloin yrittäjä vastaa siitä täysimääräisesti. Yrittäjä antaa vuorostaan lainaamansa rahat yrityksen käyttöön sijoituksena tai lainana.

Yrityslaina voidaan sen sijaan ottaa suoraan, jos yrityksellä on Y-tunnus ja jo jonkinlaista liiketoimintaa.

Yrittäjälainan hakeminen - näin se onnistuu!

Kun yrittäjä hakee lainaa, lainaprosessi riippuu siitä minkälaiselta luotonantajalta lainaa haetaan, ja onko kyseessä vakuudellinen vai vakuudeton laina. Vakuudellista lainaa haetaan yleensä omasta pankista tai jostakin toisesta perinteisestä pankista, kun taas vakuudettomia luottoja voi hakea netin eri rahoituslaitoksista hyvinkin nopeasti.

Muista nämä asiat, kun haet yrittäjälainaa:

1. Lainaa haettaessa on tärkeää vertailla eri lainantarjoajia edullisimman vaihtoehdon löytämiseksi. Lainojen vertailuun ja kilpailuttamiseen kannattaa käyttää aikaa, koska vain siten voi löytää sopivimman ja edullisimman lainavaihtoehdon.

2. Kun olet valinnut sopivan lainatarjouksen, täytä lainahakemus luotonantajan verkkosivulla ja varmista, että kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet ovat mukana.

3. Hakemuksen jättämisen jälkeen odota lainanantajan päätöstä ja tutustu lainasopimukseen ennen sen hyväksymistä.

4. Kun laina on hyväksytty ja sopimus allekirjoitettu sähköisesti, rahat talletetaan tilillesi. Parhaimmissa tapauksissa voit saada lainan tilillesi jo saman päivän aikana.

5. Kun olet saanut yrittäjälainan tilillesi, voit käyttää rahat haluamallasi tavalla.

Kuka voi saada yrittäjälainaa?

Yrittäjälainan saamisen edellytykset ovat samat kuin muiden henkilökohtaisten lainojen saamisen vaatimukset. Yrittäjälainan hakijan tulee olla Suomessa asuva täysi-ikäinen henkilö, jolla on puhtaat luottotiedot ja omia tuloja joko ansiotulojen tai eläkkeen muodossa. Lisäksi hakijalla tulee useimmiten olla suomalainen pankkitili ja verkkopankkitunnukset, varsinkin jos kyseessä on netin kautta haettava vakuudeton laina. Yrittäjällä ei saa myöskään olla rekisteröityjä maksuhäiriömerkintöjä luottotietorekisterissä.

Yrittäjälaina sopii uudelle tai aloittavalle yritykselle

Vakuudeton yrityslaina aloittavalle yritykselle on usein halutuin rahoituskeino uudelle yritykselle. Usein aloittelevalla tai uudella yrityksellä ei kuitenkaan ole vielä Y-tunnusta, joten yrityslainan saaminen ei ole mahdollista yrityksen alkuvaiheessa.

Jos yrittäjä ei syystä tai toisesta voi saada yrityslainaa, hän voi kuitenkin hakea henkilökohtaista yrittäjälainaa lähettämällä henkilökohtaisen lainahakemuksen johonkin lainapalveluun. Yrittäjä voi sitten käyttää tämän yrittäjälainan yrityksensä rahoittamiseen.

Yrittäjälainan käyttökohteet

Pieniä vakuudettomia yrittäjälainoja käytetään yleisesti moniin eri tarkoituksiin, varsinkin yrityspolun alussa. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi yrityksen aloituskulut, käyttöpääoman kasvattaminen, vuokravakuuksien tai -maksujen suorittaminen tai erilaisten työvälineiden tai tarvikkeiden hankkiminen.

Myös varaston kasvattaminen vaatii pääomaa yrityksen alkumetreillä. Tällaisiin käyttötarkoituksiin otetut lainat ovat tarpeellisia ja järkeviä, ja niitä voi rahoittaa hyvin yrittäjälainan avulla.

Jos yritys on taloudellisessa ahdingossa kannattaa miettiä tarkkaan saatavilla olevia vaihtoehtoja, eikä suin päin ottaa yrittäjälainaa. Vaikka laina saattaa tuntua varteenotettavalta vaihtoehdolta ratkaista tilanne, yrittäjälaina ei ole kestävä ratkaisu jos hankala taloustilanne pitkittyy.

Jos yrityksen tulot eivät pitkällä aikavälillä riitä kattamaan menoja, vaihtoehtoisten toimenpiteiden etsiminen olisi parempi vaihtoehto kuin yrityksen talouden tasapainottaminen lainarahalla. Yrittäjälaina on kuitenkin aina yrittäjän henkilökohtaista lainaa, ja se tulee aina lopulta yrittäjän maksettavaksi.

Yrittäjän kannattaa hakea lainaa harkitusti

Yrittäjälaina on aina yrittäjän omaa henkilökohtaista lainaa, josta yrittäjä vastaa itse täysimääräisesti. Jos omaa pääomaa ei ole, yrittäjälaina on usein ainoa rahoituskeino saada pääomaa yritykselle, jolla ei vielä ole Y-tunnusta. Yrittäjä voi rahoittaa lainalla yritystään sen alkumetreillä tai lainata rahaa suoraan yritykselle.

Yrittäjälainaa voi saada sekä vakuudettomana että vakuudellisena. Lainan määrä kannattaa kuitenkin pitää vakuudettomissa lainoissa pienempänä korkeampien korkojen takia. Isommat lainat kannattaakin aina ottaa vakuudellisina lainoina, jos vain reaalivakuuksia tai takaaja lainalle löytyy.

Usein kysyttyä yrittäjälainoista

Yrittäjälaina on lainatuote, joka on suunniteltu auttamaan yrittäjiä ja pienyrityksiä rahoittamaan liiketoimintansa kasvua, käynnistämistä tai sen laajentamista. Lainaa voi hakea pankista, rahoituslaitoksista tai julkisista rahoitusohjelmista. Yrittäjälainat voivat olla vakuudellisia tai vakuudettomia, ja niiden ehdot ja korot vaihtelevat eri lainantarjoajien välillä.

Yrittäjälaina eroaa yrityslainasta sillä, että yrittäjä vastaa lainasta täysimääräisesti itse. Yrittäjälaina myönnetään siis yrittäjälle eikä yritykselle.

Yrittäjälainan hakemisen kriteerit vaihtelevat lainantarjoajasta riippuen, mutta yleisiä vaatimuksia ovat:

  • Hakijan täytyy olla vähintään 18-vuotias.
  • Hakijan tulee olla yrityksen omistaja tai osakas.
  • Yrityksen tulee olla rekisteröity ja toimiva.
  • Hakijalla tulee olla hyvät luottotiedot ja maksuhistoria.
  • Hakijan tulee pystyä esittämään liiketoimintasuunnitelma yritykselleen.

Yrittäjälainan korko määritellään useiden tekijöiden perusteella, kuten lainan määrän, takaisinmaksuajan, vakuuksien, hakijan luottokelpoisuuden ja markkinakorkojen mukaan. Korko voi olla kiinteä tai vaihtuva, ja se voi vaihdella merkittävästi eri lainantarjoajien välillä. On tärkeää vertailla eri lainavaihtoehtoja ja ehtoja ennen lainan hakemista.

Jos et pysty maksamaan yrittäjälainaa takaisin, lainanantaja voi ryhtyä perintätoimiin saadakseen saatavansa takaisin. Tämä voi sisältää vakuuksien realisoinnin (jos laina on vakuudellinen), oikeudelliset toimet tai ulosoton käynnistämisen. Lisäksi maksamattomat lainat vaikuttavat negatiivisesti luottotietoihisi ja luottokelpoisuuteesi, mikä voi vaikeuttaa tulevaisuudessa uusien lainojen, luottojen tai muiden rahoitusvaihtoehtojen saamista.